Konsten att vara 16 år

16 år = ångest och lycka alldeles för nära vartannat, längtan och oro efter det där livet som man själv måste forma och kärleken - hur ska det gå med kärleken? David Nicholls (One Day) har i sin nya roman "Bitterljuva dagar" än en gång lyckats beskriva ett tillstånd i livet som får mig att läsa med ett leende samtidigt som jag är sååå glad att det är över...

Charlie Lewis, en kille som vilken som helst. Ingen som sticker ut, varken bra eller dåligt. Möjligen utmärker han sig sista skolåret : han låter studierna glida sig helt ur händerna, går totalt oförberedd till slutexamina. Sommaren inträder obarmhärtigt med deltidsjobb på macken och inget att se fram emot. Det är så illa att Charlie börjar läsa skönlitteratur, vilken sort som helst. En slö dag gör han just detta på en sommaräng utanför sin lilla stad någonstans sydost om London. Så ramlar någon över honom - Fran Fisher. 

Så blir detta helt otippat sommaren som gör att livet tar en annan kurs. Utan att Charlie själv önskar det (han försöker komma undan) hamnar han på rollistan till en amatöruppsättning av "Romeo och Julia". Om det är priset för kärleken, så måste det bli så. Kan livet bli galnare än så? Japp, det kan det. 

Tipsat av: Annika Christerson den 13 november 2019