Lästips från våra Sommarutmanare

Sommarutmaningen för dig som börjar åk 6 och äldre på biblioteken i Lomma och Bjärred.

Lästips från Emma 15 år

Bokens titel Drottningen

Författare Kiera Cass

Varför valde du boken? Jag valde boken eftersom jag har läst de andra delarna i serien (detta är den sista och avslutande delen i serien the Selection)

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Det jag gillar med boken är budskapet den förmedlar, "Äkta kärlek övervinner allt"

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Boken påminner om (precis som jag har skrivit i mina recensioner om de andra delarna i serien) bokserien Röd drottning

__________

Lästips från Emma 15 år

Bokens titel Kronprinsessan

Författare Kiera Cass

Varför valde du boken? Jag valde boken eftersom jag har läst de första delarna i serien (detta är en fristående fortsättning till bokserien the Selection)

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Det jag gillar med denna boken är att man får se urvalet (som hela serien handlar om) från ett annat perspektiv

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Boken påminner om (som jag har skrivit i mina andra recensioner om denna serien) bokserien Röd drottning

_________

Lästips från Emma 15 år

Bokens titel Den utvalda

Författare Kiera Cass

Varför valde du boken? Jag valde boken eftersom jag har läst de andra delarna i serien

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Det som jag gillade med denna sista boken var att spänningen tappades upp ett till steg och man trodde att man visste vad som skulle hända och sedan från ingenstans tog boken en oväntad vändning.

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Boken påminner om (som jag skrev i mina recensioner om de andra delarna i serien) bokserien Röd drottning.

__________

Lästips från Emma 15 år

Bokens titel Eliten

Författare Kiera Cass

Varför valde du boken? Jag valde boken eftersom jag har läst ettan i serien

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Det jag gillar med boken är att den är spännande och man vill hela tiden veta vad som händer härnäst

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Boken påminner om (som jag skrev i min recension om Cermonin) bokserien Röd drottning

____________

Lästips från Emma 15 år

Bokens titel Ceremonin

Författare Kiera Cass

Varför valde du boken? Jag valde boken eftersom mina kompisar har läst den och tjatat på mig i en evighet att jag skulle läsa den eftersom de tyckte att den var JÄTTEBRA!!! Och jag håller verkligen med dem.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Det jag gillar med boken är att den har en bra story och det händer alltid något så man tappar aldrig intresset.

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Boken påminner mycket om boken Röd drottning bland annat eftersom båda innehåller förbjuden kärlek, uppror, maktspel mm.

_________

Lästips från Maria 11 år

Bokens titel Dödsbo 

Författare Mia Öström 

Varför valde du boken? Jag valde boken för att den verkade bra och läskig 

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Någonting bra med boken är att man alltid vill läsa mer och har spänning 

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Boken påminner om ett litet dockhus som jag hade med en lucka i väggen som ledde till ett annat rum som man inte såg utifrån 

______

Lästips från Maria 11 år

Bokens titel Golden retriever

Författare Åsa Lindholm

Varför valde du boken? För att jag ska få en golden retriever och ville veta mer om de 

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Något som var bra med boken var att den förklarade bra 

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Den påminner om boken ”att skaffa hund” 

__________

Lästips från Maria 11 år

Bokens titel The Pickpocket's Ghost

Författare Catherine Fisher

Varför valde du boken? För att jag ville läsa på engelska för att utvecklas på engelska.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Någonting som var bra med boken var att det var bra inlevelse i boken och den var spännande.

bild på engelsk bok

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Boken påminner mig om en bok som heter "hjärtlös"

________

Lästips från Lisa 12 år

Bokens titel Stora boken med spökhistorier

Författare Dan Höjer

omslagsbild till boken Stora boken med spökhistorier

Varför valde du boken? Jag valde boken för att jag tyckte den såg spännande och lite rolig ut. Framsidan var full med olika monster på och de såg inte så läskiga ut. Jag ville veta om spökhistorierna var läskiga.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Boken var bra och bara lite läskig ibland. I boken fanns det flera olika berättelser och inte bara en lång berättelse. Det tycke jag var bra för man hann inte tröttna på historien. I varje historia hände det något helt annat från den förra. Det var också väldig bra för att om man inte orkade läsa länge ,så kunde man bar läsa en eller två berättelse. Det fanns en faktaruta till varje spökhistoria och även en spökkarta över Sverige.

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Jag kan inte komma på någonting som påminner om någon film eller annan bok, eftersom att alla historier är väldig olika varandra.

---------------

Lästips från Olle 12 år

Bokens titel Broderband: De utstötta

Författare John Flanagan

Varför valde du boken? Jag älskar spejarens lärling och trodde den här va lika bra och det var den.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Jag gillade när Tursgud förlorade broderbandsträningen.

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Jag tycker den här boken påminner mycket om boken Spejarens lärling.

----------------

Lästips från Olle 12 år

Bokens titel Broderband: Inkräktarna

Författare John Flanangan

Varför valde du boken? Jag tyckte ettan var jättebra.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken Jag tyckte det blev jättespännande när de var i staden limmat och Hal ledde anfallet.

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Jag tycker boken påminner mycket om Spejarens lärling.

--------------------------

Lästips från Elin 13 år

Bokens titel The Bad Guys in Mission Unpluckable

Författare: Aarun Blabey

Varför valde du boken? Jag har läst första boken och tyckte att den var rolig och bra så jag läste tvåan.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken: Boken handlar om fyra föredetta skurkar som bestämmer sig för att bli "Good Guys". De försöker bli hjältar men alla andra har svårt att de dem för att vara goda. Något som var roligt i denna boken var hajen och spindlens relation. En stor skräckinjagande haj kan väl inte vara rädd för en liten spindel?

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst!
Titeln påminner om en låt.

  • ------------------

Lästips från Elin 13 år

Bokens titel: Detektivens Handbok

Omslagsbild till boken Detektivens handbok

Författare: King, Colin

Varför valde du boken? Jag bläddrade lite i den och tyckte att den såg spännande ut.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken: Det var en superbra bok som gav många tips om man lärde sig en hel del. Till exempel fanns det olika övningar man kunde testa själv. En annan sak som var bra med boken var att det var många illustrationer (av Colin King). I boken fick man också lösa några egna mysterier, tex fallet med de falska bevisen. Boken är full med tips för en blivande detektiv!

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! Illustrationerna av detektiverna påminde mycket om ett brädspel.

------------------

Lästips från Elin 13 år

Bokens titel:  The Bad Guys

https://biblioteklb.se/work/the-bad-guys?id=b3a37e58-35cc-6ca4-2271-68779f778cb7&queryId=7d071cab-89fb-4c8e-8208-72093b66b142&resultIndex=0

Författare: Aaron Blabey

Varför valde du boken? Min lillasyster lånade boken och tipsade mig om den.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken:

I början av boken fick man se allas brottregister där det stod om vad de hade gjort och deras status, (Hur farliga de var). En sak som var lite sämre med boken var att den var väldigt lättläst. På ett sätt var det bra att den var lättläst, den var på engelska. En rolig sak med boken är att de har kostymer på sig. Jag tycker att det är superbra illustrationer och en rolig handling, fyra polare som varigt onda men som helt plötsligt startar en "Good Guys" klubb. Jag tycker att boken var jättebra!!

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst!
Titlen påminner mycket om en känd låt där man sjunger "Bad guy".

-------------------------------

Lästips från Åsa 9 år

Bokens titel: Bara den svagaste överlever

Författare: Petrus Dahlin

Varför valde du boken? Den lät spännande.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken:
Pojken Filix är modig som är ensam i skogen.

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst!
Skogens systrar

-----------------------------

Lästips från Hanna 12 år

Bokens titel: Vildhäxa - Eldprovet

Författare: Lene Kaaberbøl

Varför valde du boken? För när vi var på buff (Barn och Ungdoms film festival) kollade vi på filmen. När den var slut kände jag att jag måste läsa boken också.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken: Jag gillar utmaningarna i boken för de var inte med i filmen. Det var en del som man inte fick ta del av i filmen men man fick det i boken.

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst!
Den är lite lik ”Världens sämsta häxa” en serie jag såg på Netflix för 1 och ett halvt år sen.

_________________

Lästips från Emma 15 år

Bokens titel: Röd drottning

Författare: Victoria Aveyard

Varför valde du boken? Jag kom över denna boken genom att jag fick en bok som jag redan hade i födelsedags present. När jag sedan skulle byta den så hittade jag denna boken i hyllan.

När jag läste på baksidan kände jag direkt att detta är en bok för mig.

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken: Det jag verkligen gillar med Röd drottning är att man blir hela tiden överaskad. Man tror att man vet vad som ska hända och sen tar boken en oväntad vändning som man inte alls var beredd på.

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst!
Denna boken påminner om Glastronen. Båda bokserierna har en stark stark kvinnlig huvudroll som skulle göra allt för de dem älskar. Båda böckerna är även fulla med vändningar och överraskningar. Om du gillar Glastronen tycker jag att du absolut ska läsa Röd drottning (och om du gillar Röd drottning borde du läsa Glastronen).

_________________

Lästips från Matilda 14 år

Bokens titel: Sköldpaddor hela vägen ner

Författare: John Green

Varför valde du boken? Jag tyckte om att man fick veta så mycket om vad huvudpersonen tänkte, det mesta av boken utspelade sig i huvudpersonens huvud!

Berätta om något som var särskilt bra eller dåligt med boken: Det jag verkligen gillar med Röd drottning är att man blir hela tiden överaskad.
Man tror att man vet vad som ska hända och sen tar boken en oväntad vändning som man inte alls var beredd på.

Försök att komma på något som boken påminner om - en film, annan bok, tv-serie, något som hänt dig... vad som helst! 
Jag känner igen mig mycket i hennes tankar och hur hon känner sig fast i dem.