Mänskligt, kvinnligt, förbjudet, uppriktigt... Läs Emilie Pine

Ordet ”självutlämnande” används ibland men sällan så passande som på dessa olika minnes-avsnitt ur Emilie Pines upplevelser. ”Brutalt uppriktigt” är ett annat uttryck som skulle fungera. Eller varför inte bara "väldigt modigt"?

På ett vis handlar "Allt jag inte kan säga" om en ung kvinna som mot alla odds lyckas skapa sig ett lyckligt och tryggt liv. Hon lever i ett bra förhållande och arbetar som lärare och forskare på universitet, vilket är fullkomligt obegripligt när man får ta del av hennes uppväxt och framför allt tonårstid. Skilda föräldrar är det många som har men få revolterar som Emilie. Hon rymde från sin ensamstående, hårt arbetande men fattiga mamma och levde bokstavligen på gatan.

Samtidigt innehåller ”Allt jag inte kan säga” väldigt mycket mer. Hon berättar komiskt och fasansfullt om förnedrande situationer hon upplevt i samband med att hon (utan framgång) försökt bli gravid. Om skamkänslor kring sin kropp. Hon talar om sina kluvna känslor inför den alkoholiserade fadern. Denna korta bok på drygt 150 sidor innehåller otroligt mycket mänskligt, kvinnligt, förbjudet och uppriktigt. Den har vunnit priser, författaren har varit på Babel i svt och det är lätt att förstå all uppmärksamhet.