Personalen tipsar!

Personalen tipsar!

 1. En bok som inspirerar

  Av: Thomas, Angie Tipsat av: Annika Christerson

  Den skickliga författaren Angie Thomas har skrivit ännu en bok om en stark, svart, ung kvinna på väg att bli vuxen någonstans i USA:s underprivilegierade storstadsområden. Det handlar om rap-musik, om kärlek, våld och att klara sig mot alla odds. Ja, just det - boken är rolig också! Man måste bara älska huvudpersonen, charmiga Brianna.

 2. Sommarleken

  Av: Mattson, Ellen Tipsat av: Lina Grahn

  En fin skildring av västkust och av 1970-tal. Språket är snabbt och långsamt, hetsigt och eftertänksamt. Sandras nyfikenhet, utanförskap och frustration lämnar en inte oberörd.

 3. Samtal med vänner

  Av: Rooney, Sally Tipsat av: Lina Grahn

  Det lyser om karaktärerna och det är stundom roligt, stundom sorgligt att följa dem. Ett träffsäkert språk och en knivskarp blick för samtiden, klassamhället, och för hur villkoren kan se ut för unga kvinnor idag.

 4. Den bästa dagen?

  Av: Krügel, Mareike Tipsat av: Annika Christerson

  Roman om en dag som börjar dåligt, urartar katastrofalt men sedan bjuder på helt oförutsägbara förvecklingar.

 5. Tragikomisk roman om ensamhet

  Av: Honeyman, Gail Tipsat av: Annika Christerson

  Nej, Eleanor Oliphant mår inte särskilt bra. Det är inget som hon inser själv, eftersom hon förmodligen aldrig upplevt någon äkta lycko-känsla. Humörsänkare? Nej, konstigt nog inte. Det här är en glimtvis riktigt komisk bok om en rätt tragisk person. Eleanor är roligare än hon själv vet om!

 6. Vikingatidens härskare - läs inför författarbesök i Bjärred 11/2

  Av: Lihammer, Anna Tipsat av: Annika Christerson

  Det här är fängslande läsning för alla som funderat mer över vad de gräver ut i Uppåkra, vikingaborgen som föregick Borgeby slott och framför allt de människor som levde, älskade och dog här under denna fascinerande historiska epok.

 7. Dubbelliv - otäckt spännande bladvändare

  Av: Berry, Flynn Tipsat av: Annika Christerson

  Vill du ha tid över för annat så kanske du ska välja en annan bok? Efter succén med "Sargad" återvänder Flynn Berry med en ny psykologisk thriller. För 30 år sedan var figurerade Claires familj på förstasidorna i varje brittisk tidning som huvudpersoner i ett otäckt morddrama. Claire arbetar som läkare, har ett eget liv med hund och vänner, men hon lever med dold identitet. Ända sedan hon var liten har hon undrat om hon uppfattade händelserna rätt den där hemska kvällen. Polisutredningen gav inte svar på frågan. En oväntad incident får Claire att börja leta i det förflutna. Hur långt är hon beredd att gå för att hitta sanningen? Boken finns både på svenska och engelska på biblioteken.

 8. A Country Christmas - feelgood vintertid

  Av: Henry, Veronica Tipsat av: Annika Christerson

  Med hjälp av den här boken av Veronica Henry hamnar vi i ljuvliga Cotswolds i centrala England. Allt borde vara lika idylliskt som naturen och de små byarna, särskilt nu när julen närmar sig. Lucy Liddiard planerar för en festlig helg med familj och vänner och har inga föraningar alls om de hemligheter hennes man Mickey hittills gjort allt för att dölja...

 9. Lanny

  Av: Porter, Max Tipsat av: Maria Bondesson

  En fantastisk och magisk berättelse med vackert språk, som fortsätter att växa efter boken tagit slut!

 10. Glennkill

  Av: Swann, Leonie Tipsat av: Maria Bondesson

  En mysig, spännande och rolig deckare som utspelar sig på den irländska landsbygden, där en flock får försöker lösa mordet på sin fåraherde.

 11. Hilma

  Av: Laestadius Larsson, Anna Tipsat av: Maria Bondesson

  En spännande och intressant skildring av en konstnär som var före sin tid.

 12. Märkligt om minnet, naturen och döden

  Av: Frisch, Max Tipsat av: Edvin Lindström

  Schweizaren Max Frisch skrev gärna om förvirrade ingenjörer. Så även i denna korta roman om den åldrade herr Geisers nära förestående uppgång i världsalltet.

 13. Konsten att vara 16 år

  Av: Nicholls, David Tipsat av: Annika Christerson

  16 år = ångest och lycka alldeles för nära vartannat, längtan och oro efter det där livet som man själv måste forma och kärleken - hur ska det gå med kärleken? David Nicholls (One Day) har i sin nya roman "Bitterljuva dagar" än en gång lyckats beskriva ett tillstånd i livet som får mig att läsa med ett leende samtidigt som jag är sååå glad att det är över...

 14. Jag säger det ni tänker - läs Curtis Sittenfeld

  Av: Sittenfeld, Curtis Tipsat av: Annika Christerson

  Sittenfeld berättar knivskarpt, roligt, avslöjande och framförallt inlevelsefullt i novellform om olika personer som tar mer eller mindre välgenomtänkta beslut. Hon beskriver precis så mycket av karaktärernas ”bagage”, deras tidigare erfarenheter, så att läsaren kan känna det som den vi läser om känner.

 15. Franz Werfel: En kvinnas blekblå handskrift

  Av: Werfel, Franz Tipsat av: Magnus Hederström

  En kärlekshistoria men också en avslöjande skildring av en anpasslings (brist på) karaktär och av de nationalistiska och antisemitiska strömningarna i 1930-talets Wien.

 16. Nio noveller med oväntade vändningar

  Av: Dencik, Daniel Tipsat av: Annika Christerson

  Visst är det rätt kul att denne danske regissör och författare har döpt sin novellsamling efter en hundras som heter ”den store dansken” (Grand Danois på franska)? Faktum är att en av de kanske allra mest fängslande berättelserna här också har namn efter en hundras: ”Labrador”.

 17. Mänskligt, kvinnligt, förbjudet, uppriktigt... Läs Emilie Pine

  Av: Pine, Emilie Tipsat av: Annika Christerson

  Ordet ”självutlämnande” används ibland men sällan så passande som på dessa olika minnes-avsnitt ur Emilie Pines upplevelser. ”Brutalt uppriktigt” är ett annat uttryck som skulle fungera. Eller varför inte bara "väldigt modigt"?

 18. Konturer

  Av: Cusk, Rachel Tipsat av: Annika Christerson

  Romaner utan intrig, som låter oss gå in i en annan persons hjärna och se världen genom dennes ögon. Vi lär känna Faye, huvudpersonen i trilogin "Transit", "Konturer" (Outline) och "Kudos" genom hennes samtal under olika möten. Hennes personlighet växer gradvis fram samtidigt som deras livsberättelser skildras. Fullkomligt fascinerande läsning! Oförutsägbart, vackert, vemodigt...

 19. The outcast

  Av: Jones, Sadie Tipsat av: Annika Christerson

  För dig som tycker om Ian McEwans fascinerande roman "Försoning"... upptäck den brittiska författaren Sadie Jones roman "Den utstötte" (The Outcast).