Personalen tipsar!

 1. Midsommarnattsdrömmar

  Av: Ohlsson, Bengt Tipsat av: Annika Christerson

  Livet, ja. Det man planerar och det man lever. Vi får möta ett gäng vänner under olika skeden i livet med 15 års mellanrum då de firar midsommar tillsammans. Vi ser dem växelvis genom ögonen på olika karaktärer och inser att de är där av en slump. De har faktiskt egentligen inga överdrivet varma känslor för varandra. Och så är det drömmarna - de man har och de man förlorar längs vägen. Fascinerande glimtar av olika sätt att leva skildras mot bakgrund av ett Sverige i förändring.

 2. Samlade verk

  Av: Sandgren, Lydia Tipsat av: Kristina Lindahl

  Det är ingen tunn bok varken sidmässigt eller innehållsmässigt, en bladvändare är det däremot. Mycket av handlingen utspelar sig i Göteborg från 1980-talet och framåt. Det handlar om förläggaren Martin Berg och hans två barn som övergavs av den intellektuella hustrun/mamman Cecilia för femton år sedan. En annan huvudperson är konstnären Gustav som har målat flera stora konstverk av Cecilia. Här finns många referenser till konst, litteratur och filosofi. Dåtid och nutid varvas och bit för bit får man veta mer om de händelser som lett fram till romanens nu. En strålande debut som jag varmt kan rekommendera trots de nästan 700 sidorna.

 3. Ta tåget - på spåret genom historien, samtiden och framtiden

  Av: Andersson, Per J Tipsat av: Lina Grahn

  I tider då såväl resandet som de sociala kontakterna är begränsade är det fint att få fly undan vardagen med en roman, eller som i det här fallet en resebetraktelse. Per J Andersson, reseskribent och en av grundarna till resemagasinet Vagabond, är en stor förespråkare för semestrande med tåg. Boken tar med läsaren på en resa genom tågets historia blandat med anekdoter från Anderssons eget resandet. Författaren skriver målande om strapatsfyllda resor, spännande tågsträckor och vackra utsikter. Att läsa och drömma sig bort kan ibland vara gott nog.

 4. Olle och Bolle är bröder

  Av: Lannebo, Charlotta Tipsat av: Lina Grahn

  Böckerna om Olle och Bolle är verklighetsnära, humoristiska och handlar om vardagshändelser: en hemmadag med dåligt väder, ett besök i mataffären. Det är fina berättelser för barnet om hur det kan vara att ha ett syskon, en allierad och en konkurrent på samma gång. Men de är minst lika mycket skrivna för den utsjasade föräldern som slår knut på sig själv för att få allt att fungera och som kämpar med barnets trots och sitt eget tålamod. Föräldern som behöver läsa om en annan förälder som också behöver gå ut på balkongen i regnet för att räkna bilar och djupandas en stund då och då.

 5. November har trettioen dagar

  Av: Cadier, Magnus Tipsat av: Annika Christerson

  Finstämd, lågmäld bok med poetiskt språk om en man som tar en månads time-out för att hitta fotfästet i tillvaron igen. Vi ser Stockholm genom Daniels kamera och hans blick blandas med minnen. Vad flyr han från?

 6. Söndagsvägen : berättelsen om ett mord

  Av: Englund, Peter Tipsat av: Anders Arvidsson

  Peter Englunds senaste bok Söndagsvägen är spännande som en deckare men är också en fantastisk skildring av ett Sverige i mitten av 60-talet. I en idyllisk förort söder om Stockholm blir en ung kvinna mördad. Polisutredningen som inleds är den största och mest komplicerade mordutredningen i Sverige före Palmemordet. Kommissarie GW Larsson leder utredningen och tillsammans med hans kollegor följer vi den långa och komplicerade jakten på mördaren.

 7. Lärarinnans sång av Vigdis Hjorth

  Av: Hjorth, Vigdis Tipsat av: Annika Christerson

  Kanske det är för att jag är kvinna, kanske det är för att jag är i samma ålder som huvudpersonen - eller kanske det är för att Vigdis Hjorth får sin läsare att se verkligheten så totalt inifrån huvudet på Lotte Bök: men den här boken grep tag i mig. En elev på konsthögskolan vill jämföra en lärarinnas eget privatliv med den undervisning hon ger. Finns här samband? Lotte upptas alltmer av frågor kring vem hon egentligen är och hur andra uppfattar henne... Tages ständiga blick får henne helt ur balans.

 8. Krokodilväktaren

  Av: Engberg, Katrine Tipsat av: Annika Christerson

  Danskarna är otroligt duktiga på att skriva deckare med spännande intrig, bra närvarokänsla och det där drivet som gör boken omöjlig att lägga ifrån sig. Du vet när du läser fast du måste ge dig av om 10 minuter och borde borsta håret?

 9. Sent i november

  Av: Jansson, Tove Tipsat av: Kristina Lindahl

  Av alla kapitelböcker om muminfamiljen är ”Sent i november” den som passar bäst för lite äldre barn eller snarare vuxna lagda åt det melankoliska hållet. För er som föredrar höstens lugn med nya kollegieblock och vässade pennor. Allt ser lite annorlunda ut i Mumindalen och muminfamiljen ser inte ut att vara hemma. De som samlas i det tomma muminhuset får försöka bo och leva med varandra bäst de kan och det går alldeles utmärkt.

 10. Förr när vi var vuxna

  Av: Tyler, Anne Tipsat av: Kristina Lindahl

  Rebecka är 53 år och upptäcker plötsligt att hon har förvandlats till någon helt annan person. Hon tycker att livet runnit ifrån henne. Förr när jag var ung, tänker hon, då kände jag mig vuxen och mogen, jag visste vem jag var och hade ett mål i livet. Lättsamt men med ett fint språk och komplexa personbeskrivningar.

 11. Biblioteket

  Av: Orlean, Susan Tipsat av: Kristina Lindahl

  Berättelsen om en brand, en stad och kärleken till böcker. 1986 brann Los Angeles centralbibliotek. I sex och ett halvt år var biblioteket helt stängt. Journalisten Susan Orlean försöker lösa frågan om vem som startade branden.

 12. Dunkelt gröna fönsterluckor av Gustaf Adolf Lysholm

  Av: Lysholm, Gustaf Adolf Tipsat av: Annika Christerson

  En tunn samling korta dikter för dig som längtar efter sagostämning – både det vackra, overkliga och det alltför trovärdiga sorgliga och fula finns med. Lysholm har en alldeles speciell ton och trollar fram syner som dröjer sig kvar. Ur dikten ”Lutad mot ett blommande kastanjeträd”: Människor som äger något ser ofta ut / som om de hade fått vagnssmörja / på sina olycksbådande svarta kappor.

 13. Små eldar överallt

  Av: Ng, Celeste Tipsat av: Annika Christerson

  Ja, det brinner i den flotta villan i det perfekta villasamhället Shaker Heights. Allt Elena Richardson lyckas få med sig när hon yrvaket flyr ut är i princip morgonrock och nattlinne. Alla "vet" vem som gjorde det - men har de rätt? Fascinerande drama om hur provocerande det kan vara när människor med olika syn på vad som är viktigt i livet kommer för nära inpå varandra.

 14. Bergtagen

  Av: Sten, Camilla Tipsat av: Malin Reimerthi

  Nordisk folktro och försvunna pojkar i den här första boken i Järvhöga-trilogin. Följ Julia och Emils jakt efter hans rumskompis och när de försöker ta reda på sanning bakom hans försvinnande. För det verkar ha hänt förut. En riktigt spännande bok att sträckläsa för ungdomar och vuxna.

 15. A Country Christmas - feelgood vintertid

  Av: Henry, Veronica Tipsat av: Annika Christerson

  Med hjälp av den här boken av Veronica Henry hamnar vi i ljuvliga Cotswolds i centrala England. Allt borde vara lika idylliskt som naturen och de små byarna, särskilt nu när julen närmar sig. Lucy Liddiard planerar för en festlig helg med familj och vänner och har inga föraningar alls om de hemligheter hennes man Mickey hittills gjort allt för att dölja...

 16. Släktfeber

  Av: Paborn, Sara Tipsat av: Annika Christerson

  Nej, min släkt är INTE särskilt galen, det var en missuppfattning. I Sara Paborns debutroman från 2009 finner du en banan-ätande fader som helst sitter under en korkek som han gjort själv (jodå), en mamma som ville blivit skådespelerska, en avliden faster som tycks vara familjens sanna original och en dotter i 30-årsåldern som försöker försonas med en annorlunda uppväxt. Det är sommar någonstans i södra Sverige och kanske det är tid att ta itu med dolda konflikter. Eller?

 17. Det första chiffret

  Av: Rudberg, Denise Tipsat av: Lina Grahn

  Året är 1940, i Europa härjar världskriget och i Stockholm ska tre kvinnors liv komma att förändras för alltid. Iris, Signe och Elisabeth bär på helt olika historier och bagage, men deras vägar möts då de blir rekryterade till en nystartad avdelning inom försvaret. Deras inbördes olikheter till trots växer en fin vänskap och lojalitet fram dem emellan. Boken är en trevlig skildring av 1940-talets Stockholm med fint utmejslade karaktärer. Del ett i Denise Rudbergs nya serie Kontrahenterna. Del två, En andra allians, utkommer i månadsskiftet maj juni.

 18. Där livet är fullkomligt

  Av: Avallone, Silvia Tipsat av: Lina Grahn

  I Där livet är fullkomligt vävs parallella historier samman på ett inte helt oförutsägbart sätt, men det är inte oförutsägbarheten som är grejen. Grejen är vad alla dessa olika historier bär på av hopp, besvikelser, längtan, kraft och vilja.

 19. Kastanjemannen

  Av: Sveistrup, Søren Tipsat av: Annika Christerson

  Ja, vad ska man säga? Danskarna övertygar med sin förmåga att skapa spännande thrillers, och så även denna gång. Tycker du om serien "Bron" med fantastiska huvudpersonen Saga Norén (Länskrim, Malmö)? Har du kanske läst och gillat Lapidus serie om juristen Emelie och fd fängelsekunden Teddy? Missa då inte otäckt spännande "Kastanjemannen" av Sören Sveistrup!

 20. Roger och Rebecka

  Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Lina Grahn

  Fortsättningen på den fina romanen Valjett och Rut. Utspelar sig i Västerbottens inland vid 1900-talets mitt.

 21. Vi måste till jobbet

  Av: Lindenbaum, Pija Tipsat av: Lina Grahn

  Pija Lindenbaums bilderböcker är fyllda av en humor och ett allvar som gör dem till allålderslitteratur. Lika angelägen om du är fyra år som om du är sjuttiofem.

 22. Älskade monster

  Av: Tomeo, Javier Tipsat av: Annika Christerson

  Absurd, märklig, komisk och förbryllande kortroman om en man som går på sitt livs första anställningsintervju angående ett jobb på en bank. Ca 100 sidor som kommer att sätta myror i huvudet på dig samtidigt som du måste le. En pärla, helt enkelt!

 23. Asparna

  Av: Nordenhök, Hanna Tipsat av: Lina Grahn

  En poetisk roman om två olika, men ändå lika, syskonpar i olika tider.

 24. Monstret i natten

  Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Lina Grahn

  Mats Strandberg skriver böcker för såväl liten som stor. Barnboken Monstret i natten, del ett i en serie, är lagom läskig och fin tillsammans-läsning.

 25. En bok som inspirerar

  Av: Thomas, Angie Tipsat av: Annika Christerson

  Den skickliga författaren Angie Thomas har skrivit ännu en bok om en stark, svart, ung kvinna på väg att bli vuxen någonstans i USA:s underprivilegierade storstadsområden. Det handlar om rap-musik, om kärlek, våld och att klara sig mot alla odds. Ja, just det - boken är rolig också! Man måste bara älska huvudpersonen, charmiga Brianna.