Föredrag: Leif Lindberg, Assisterande Fifadomare, berättar om uppdraget från Uefa med att få ordning på grekisk fotboll

Foto av Lindberg: Stellan Danielsson Arrangemang

1. 2022-10-24 19:00 till 20:00.
    24 oktober måndag
    Plats Bjärreds bibliotek Stationen 2.0 bredvid biblioteket
Kostnad: Fri entré - biljett hämtas på biblioteken från den 20/8

Foto: Lindberg längst till höger - med domarkollegor

Den grekiska fotbollen var i kaos med korruption och hot mot domare. Uefa krävde att grekerna skaffade in kompetens utifrån. Uppdraget gick till före detta VM-domaren Leif Lindberg från Sverige. 2018 packade han väskorna och reste till Aten. Två år hade han på sig att styra upp situationen. Kom och hör hans berättelse.

77 internationella matcher, däribland VM och EM, har Lindberg dömt – ofta i team med den svenske Fifadomaren Anders Frisk. I VM-finalen i Japan 2002 mellan Brasilien och Tyskland gick han på linjen och assisterade den italienske stjärndomaren Pierluigi Collina. Eftersom han under senare år hade arbetat inom Uefa med domarfrågor (bl.a. som observatör på internationella matcher och som domarcoach) så fick han 2018 jobbet i domarkommittén i Grekland – ihop med en spanjor och en portugis.

Vad mötte då Lindberg i Grekland? Våld, slagsmål mellan supportrar eller mellan polisen och supportrar, ilskna klubbägare som hotade domare, domare under attack i sina egna hem. Det var så illa att situationen omtalades som värst i hela Europa. I samtal med sin bror tennistränaren Matts Lindberg från Lund berättar Leif om uppdraget, vad han var med och hur det gick sen. Varför ansågs han som rätt person för jobbet? Hur är läget i den professionella grekiska fotbollen i landet idag?

Leif Lindbergs nuvarande uppdrag är att vara coach för de assisterande domarna i Allsvenskan.

1. 2022-10-24 19:00 till 20:00.
    24 oktober måndag
    Plats Bjärreds bibliotek Stationen 2.0 bredvid biblioteket