Författarbesök: Helena Thorfinn berättar om "I munkens skugga"

1. 2022-09-19 19:00 till 20:00.
    19 september måndag
    Plats Bjärreds bibliotek Stationen 2.0 bredvid biblioteket
Kostnad: 50 kr - biljetterna börjar säljas från 20 augusti

Möjlighet att förvärva böcker av författaren i samband med föredraget kommer att finnas.

Helena Thorfinn om sin nya roman: ”Jag använder mina erfarenheter från fantastiska platser” Liksom i sina två tidigare romaner "Innan floden tar oss" och "Den som går på tigerstigar" skriver Thorfinn om världar hon känner väl och berättar om platser och människor som är okända för de flesta av oss.

I munkens skugga handlar om Katja som har blivit utmanövrerad från jobbet som mellanchef på kommunen. Hon behöver komma bort, och det enda som känns lockande är att hälsa på systersonen Simon, trainee på Unicef i Burma/Myanmar - det gåtfulla landet som håller på att öppna upp mot omvärlden.

Väl på plats i en bungalow i Yangon växer beslutet fram hos henne att genomföra en tyst meditationsretreat i ett av Yangons många buddhistkloster. Katja behöver lära sig att släppa taget och "let it pass". Men hos munkarna i klostret hamnar hon mitt i den hemliga rörelse som hotar landets sköra demokratiska uppvaknande och hon får ansvar för en liten nunna. I stället för att släppa taget, tvingas Katja agera.

Samtidigt i en annan del av landet letar modern till den lilla nunnan efter flickans pappa. Han har försvunnit spårlöst som en följd av förföljelsen av det folk han tillhör...

I munkens skugga utspelar sig under de år då den ikoniska Aung San Suu Kyi utsågs till statskansler efter fria val. Men den snabba it-revolutionen gav upphov till hatkampanjer som kom att styra landet i en riktning få hade anat.

Helena Thorfinn jobbade under många år som journalist på bland annat SvD, TV4 och SVT innan hon började jobba internationellt med mänskliga rättigheter för bland annat Sida och Rädda Barnen. Mellan åren 2005-2008 var hon stationerad på Svenska Ambassaden i Bangladesh, där hon hämtade intryck och inspiration till sina två tidigare romaner.

Mellan 2014 och 2017 var Helena Thorfinn bosatt i Myanmar/Burma och den vistelsen har givit upphov till romanen I munkens skugga som utspelar sig under den korta period då det gåtfulla landet öppnade upp för omvärlden. Helena Thorfinn berättar fritt, men med närvaron och kunnande hos den som var med.

Helena Thorfinn

1. I munkens skugga

Publiceringsår: 2021
  2. Den som går på tigerstigar

Publiceringsår: 2017
  3. Innan floden tar oss

Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur

1. 2022-09-19 19:00 till 20:00.
    19 september måndag
    Plats Bjärreds bibliotek Stationen 2.0 bredvid biblioteket