Författarbesök: Karin Smirnoff

25 oktober måndag
    Plats Bjärreds bibliotek Stationen 2.0 bredvid biblioteket
Kostnad: 50 kr - biljetterna börjar säljas från 2 oktober

Författaren Karin Smirnoff berättar om den dramatiska värld som hon har skapat med Norrland som bakgrund i sviten om Jana Kippo. Serien inleds med ”Jag for ner till bror” och böckerna har bl.a. kallats ”glesbygdsaction” och ”country noir”. De har legat på bibliotekens topplistor över mest efterfrågade böcker ända sedan starten.

Karin Smirnoff är uppvuxen i Stockholm, men har rötter i Västerbotten och är bosatt i Piteå. Tidigare har hon arbetat som journalist och fotograf men har även jobbat på restaurang, som Systembolagsanställd, hemtjänstvårdare, karateinstruktör (med eget svart bälte) samt drivit ett företag i trävarubranschen.

Karin Smirnoff sökte till författarskolan i Lund med det som kom att bli första kapitlet i debutromanen ”Jag for ner till bror” (2018). Romanen utspelar sig i en fiktiv ort mellan Umeå och Skellefteå (Smalånom) och innehåller en hel del svärta med teman som incest, alkoholism och våld men även ömsinthet, kärlek och vänskap. Huvudperson är den fåordiga, av livet tilltufsade Jana Kippo som återvänder till hembygden där hennes tvillingbror blev kvar.

Detta nutidsdrama i glesbygdsmiljö fortsätter i ”Vi for upp med mor” (2019) och ”Sen for jag hem” (2020). För sina berättelser om Jana Kippo tilldelades Smirnoff Stig Sjödin-priset 2020 med bland annat följande motivering: "Med sitt korthuggna säregna språk, sitt arbetslivsperspektiv från klassiska lågstatusyrken och en rik beskrivning av sina romangestalter har hon hittat en alldeles egen stil."

Hennes senaste bok heter "Sockerormen" och utkom våren 2021.

Efter föredraget kommer det att finnas möjlighet att förvärva böcker av författaren.

Karin Smirnoff

1. Sockerormen