Författarbesök: katarina Harrison Lindbergh berättar om Erik XIV

Licens Medieanvändning, Historiska Media Arrangemang

1. 2022-10-03 19:00 till 20:00.
    03 oktober måndag
    Plats Bjärreds bibliotek Stationen 2.0 bredvid biblioteket
Kostnad: 50 kr - biljetterna börjar säljas från 20 augusti

Möjlighet att förvärva böcker av författaren i samband med föredraget kommer att finnas.

Myterna om Erik XIV är seglivade. Det har sagts att han var galen, paranoid, misstänksam och våldsam. Ända in i modern tid har efterträdarnas propaganda färgat vår föreställning om Erik. Katarina Harrison Lindbergh går i sin nya biografi till de samtida källorna för att pussla ihop bilden av Sveriges förste renässansmonark. Vem var Erik XIV?

Många har ansträngt sig för att få Erik att framträda som en mer helgjuten gestalt, utan att lyckas. Galningen och tyrannen Erik har fascinerat folk, så det är vad de har fått höra och läsa om. På gott och ont – Erik hör till ett fåtal svenska kungar som de flesta vet något om tack vare den färgstarka, om än överdrivna, berättelsen.

– Min ambition har varit att ge en sansad bild av Erik. Jag har önskat visa att han var en betydligt mer normal människa än den gängse bilden förmedlar, säger Katarina.

Genom att filtrera bort den propaganda som svartmålade Erik efter hans död får hon fram ett porträtt av en förvånansvärt modern människa som ville gå sin egen väg och bygga vidare på arvet efter fadern, Gustav Vasa.

Katarina Harrison Lindbergh är författare av historisk facklitteratur. Tidigare har hon bland annat utkommit med böckerna Dracula. Myt och verklighet(2020), Nordiska sjuårskriget 1563–1570(2020) samt Nordiska gudasagor (2021). Hon medverkar också i tidskrifter som Populär Historia och Militär Historia och är en flitig och populär föredragshållare.

Katarina Harrison Lindbergh

1. Erik XIV

Publiceringsår: 2022
    Klassifikation: Sveriges historia
  2. Nordiska gudasagor

Publiceringsår: 2021
    Klassifikation: Fornnordisk religion
  3. Vampyrernas historia

Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
  4. Bilden av historien

Av: Harrison, Dick
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Historia

1. 2022-10-03 19:00 till 20:00.
    03 oktober måndag
    Plats Bjärreds bibliotek Stationen 2.0 bredvid biblioteket