Författarbesök: samtal med Sara Paborn

Plats Bjärreds bibliotek
Kostnad: fri entré - biljetter delas ut från 18 september

ingår i Kulturfest Bjärred Lomma

Möt författaren Sara Paborn som berättar om sitt skrivande och sin senaste roman "Tistelhonung", nominerad till Åres Bok 2020 och såld till 10 länder. Sara pratar om vikten av tålamod, sin vurm för skånskt 50-tal och konsten att knåda fram en historia med flera bottnar. Besöket genomförs i form av ett samtal med bibliotekarie Annika Christerson.

Sara Paborn är född i Sölvesborg i Blekinge. Hemstaden återkommer ofta som inspiration till platser och miljöer i hennes författarskap. Hon flyttade visserligen till Stockholm som artonåring, men ”jag befinner mig aldrig i Stockholm i huvudet när jag skriver”. Debutboken ”Släktfeber” utkom 2009 – en drastisk, humoristisk, oförskönad historia om Katerine som försöker hantera sin familj under en oförutsägbar sommarsemester. Samma huvudperson återkommer ihop med pojkvännen/poeten Erlend i boken ”Tuppen och havet” från 2011. Den utspelar sig på Styxö (fiktiv skärgårdsö) och i centrum för handlingen befinner sig en galande tupp som driver huvudpersonerna till ett antal mindre välöverlagda handlingar.

Kombinationen av humor och svartsyn har fortsatt att prägla Paborns författande vare sig det handlar om systerskap (”En eller annan väg”, 2015) eller en bibliotekarie/fru som fått nog efter ett alldeles för långt äktenskap och beslutar sig för en slutlösning (”Blybröllop”, 2017). Efter den charmiga, lättsamma ”Änkorna på Österlen” 2018 kom det större genombrottet med ”Tistelhonung” år 2020. Det är en berättelse med två tidsplan och två kvinnor i huvudrollen. Paborn skildrar skimrande ungdomskärlek, kärlekens vardag och kraschad kärlek med sedvanlig glimt för livets stundtals oavsiktliga komik eller ironi.

Böcker kommer att finnas till försäljning i anslutning till föredraget.

Arrangemanget ingår i Kulturfest Bjärred Lomma

Sara Paborn