Konstvetaren Britte Montigny föreläser om den danska konstnären Anna Ancher

2020-11-26 till 2020-11-26.
Plats Lomma bibliotek
Kostnad: 50 kr

Biljetter hämtas från och med 15/10, innan dess kan konstföreningens medlemmar beställa biljetter hos Jöran Lindkvist via sms, mail eller telefon (0766-452030)

Den 23 april kl 19 har Lomma konstförening bjudit in konstvetaren Britte Montigny till biblioteket. Konstföreningens medlemmar beställer biljetter hos Jöran Lindkvist via sms, mail eller telefon nr 0766 45 20 30 före den 15/10. Därefter säljes biljetterna på biblioteket för 50 kr styck.

I omedelbar förlängning av höstens succéutställning om den danska guldålderskonsten presenterar Statens Museum for Kunst i Köpenhamn under våren Anna Ancher i ett helfigursporträtt, som följer henne från de första teckningarna till hennes utveckling som en av Skagenkolonins främsta kolorister. Hon är också huvudpersonen i kvällens föredrag men presenteras mot en fond av dels några av Skagenkolonins manliga medlemmar, dels samtidiga nordiska konstnärer.

Vi fortsätter följa folkhälsomyndighetens och kommunens råd och föreskrifter varför en del av bibliotekens evenemang kommer att ställas in eller flyttas. Vi uppdaterar kontinuerligt vår evenemangskalender med information om vilka evenemang det gäller.

Anna Ancher – (nästan) ensam kvinna i Skagenkolonin

Guldåldersmålaren Martinus Rørbye fann redan 1847 vägen till Skagen Vesterby. ”Upptäckten” av de isolerade fiskelägren på Jyllands nordligaste udde var ett faktum. H.C. Andersen kom till Skagen Østerby 1859 och inkvarterades hos krögaren Erik Brøndum. 1874 följde den unge bornholmskonstnären Michael Ancher efter och fick ögonen på den konstnärligt begåvade krögardottern Anna Brøndum. De gifte sig 1880. Anna Brøndum blev Anna Ancher och ett av de stora namnen i dansk konsthistoria.