Storkar tillbaka i Sverige - tack vare Storkprojektet

Foto: Sven Persson Arrangemang

1. 2022-10-11 19:00 till 20:00.
    11 oktober tisdag
    Plats Bjärreds bibliotek Samlingsrummet, Bjärreds bibliotek
Kostnad: Fri entré - biljett hämtas på biblioteken från den 20/8

En vild och flyttande storkstam i Skåne så som det såg ut på 1800-talet – går det att vrida klockan tillbaka så att vi får se det? Svaret är ”ja, tack vare Storkprojektet”. Det finns faktiskt hela tre hägn i Skåne som du kan besöka året runt. Kom och hör berättelsen om vad projektet handlar om, vilka som jobbar med det, hur det går till samt inte minst – om våra storkar!

De första vita storkarna invandrade troligen till Skåne på 1400-talet. Därefter ökade antalet fram till 1800-talet. Från 1850 behövdes mer åkermark och en omfattande landskapsförändring inleddes som skulle bli början till slutet för storken. Våtmarker dikades ut och betesmarker odlades upp eller planterades med skog. Det sista storkparet häckade 1954 på gård utmed Klingavälsån. För att få tillbaka storken startade Storkprojektet 1989.

Under föredraget kommer du att få höra mer om vår vita stork, hur det är att arbeta som volontär (vad vi gör och varför), om våra hägn, när och hur du kan besöka dem och vad du kan förvänta dig att få se där samt om projektet: hur långt vi har kommit och vad som återstår att göra.

Storkprojektets målsättning är en vild och flyttande storkstam. Projektet drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes Ornitologiska Förening. Vi föder upp och släpper ut storkpar och årsungar som ska bygga upp den vilda stammen.

Föredragshållare är Staffan Åkeby, sekreterare i Skånes Ornitologiska Förening (SkOF) och tidigare chef på Skånes Djurpark.

Storkar

1. Fåglar i Sverige och Norden

Undertitel: fälthandbok för alla
    Av: Pedersen, Jan
    Publiceringsår: 2021
    Klassifikation: Fåglar (Aves)
  2. Storken i vattenriket

Av: Soller, Barbro
    Publiceringsår: 2000
    Klassifikation: Fåglar (Aves)
  3. Räven och storken

Undertitel: baserad på Aisopos berättelse
    Av: Mackinnon, Mairi
    Publiceringsår: 2009
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  4. Lilla åsnan och rysliga storken

Av: Kromhout, Rindert
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn

1. 2022-10-11 19:00 till 20:00.
    11 oktober tisdag
    Plats Bjärreds bibliotek Samlingsrummet, Bjärreds bibliotek