Vanliga frågor - biblioteken i Burlöv

Bibliotekskort

Hur får jag ett bibliotekskort?
Du kommer till biblioteket med giltig legitimation (körkort, ID-kort, eller pass) och får fylla i kontaktuppgifter i ett formulär. Genom att skriva under med din namnteckning så godkänner du och förbinder dig till att följa våra låneregler. Lånereglerna hittar du här.

Vad har jag för PIN-kod?
Vi kan tyvärr inte se vad du valt för PIN-kod, men du kan välja en ny om du glömt koden. Du kan e-posta, ringa eller komma in till något av biblioteken och meddela din nya kod som du vill ha, koden måste bestå av fyra siffror.

Kostar det något att låna?
Det är gratis att låna böcker, CD-skivor och filmer (obs! endast fyra filmer får lånas åt gången per kort).
Observera att om du blir försenad med dina lån kan du få en förseningsavgift.

Om böcker

Har ni boken...?
Du kan söka efter specifika titlar i katalogen, här ovan. Hittar du den inte där kan du göra ett fjärrlåne-/inköpsförslag här så försöker vi ordna det till dig.

Har min bok kommit?
Vi skickar alltid ut ett meddelande, antingen som brev eller e-post. Det väljer du själv. Glöm inte att säga till om du byter adress eller e-post. Om du har PIN-kod kan du även logga in i katalogen och se ifall dina reserverade böcker har kommit. Det står då "Hämtas senast" följt av ett datum om den har kommit. Du kan även e-posta, ringa eller komma in till något av biblioteken och fråga. Kontaktuppgifter till Arlövs bibliotek hittar du här, och till Åkarps bibliotek här.

Jag har reserverat en bok, när kommer den tillbaka?
Du kan söka efter titeln i vår katalog, här ovan, klicka på titeln så får du mer information om boken. Du kan se i kolumnen "Inne" när återlämningsdatum är, för den som lånar boken just nu. Tänk på att boken kan lämnas tidigare, men den kan också bli försenad. Det går även bra att e-posta, ringa oss eller komma in till något av biblioteken och fråga oss.  Kontaktuppgifter till Arlövs bibliotek hittar du här, och till Åkarps bibliotek här.

Var lämnar jag böckerna?
På Arlövs bibliotek har vi en återlämningsapparat precis bredvid entrén till höger. CD-skivor, DVD-filmer, ljudböcker och fjärrlån lämnas i receptionen.
På Åkarps bibliotek finns en återlämningsapparat en bit innanför entrén. Du kan också lämna dina lån i återlämningsboxen precis utanför vår entré. Tänk på att boxen bara töms vardagsmorgnar då vi har öppet.

Kan jag lämna böcker på något annat bibliotek?
Ja, du kan lämna tillbaka böcker som du lånat hos oss och som tillhör oss, på andra folkbibliotek i Skåne. Du kan även lämna tillbaka böcker som du lånat på andra skånska folkbibliotek, hos oss. Du kan inte lämna tillbaka fjärrlån, CD-skivor, DVD-filmer, TV-spel eller PC-spel på detta sätt, utan dessa måste lämnas där du har lånat dem.

Varför går det inte att låna om boken på hemsidan?
Det kan bero på olika saker. Är boken försenad går det inte att låna om via katalogen, men om ingen har reserverat den kan du ringa eller e-posta oss så lånar vi om boken åt dig. Tänk på att man bara kan låna om böcker 2 gånger, och att det kan tillkomma en förseningsavgift om boken är mycket försenad.
Är boken reserverad går det inte att låna om den.
Fjärrlån går inte att låna om via vår katalog eftersom vi måste låna om det hos biblioteket vi har lånat boken ifrån.

Datortjänster

Vilka databaser kan jag nå hemifrån och hur gör man?
Databaser som du kan nå hemifrån är Alex författar- och litteraturlexikon, Global grant (stipendier och fonder), Bibblan guidar (en samling med databaser), och Landguiden (fakta om världens länder). Du hittar dem här, och logga in med ditt bibliotekskort.

Kan jag använda datorer på biblioteket?
Ja.
Wi-fi finns på båda biblioteken.

Kan man skriva ut från datorn?
Ja, på både Arlövs och Åkarps bibliotek kan du skriva ut i svart/vitt. De fem första sidorna är gratis därefter kostar det 2.-/sida. Observera att det inte går att skriva ut från egen dator eller mobil.

Kan jag faxa på biblioteket?
Ja, du kan faxa inom Sverige, på Arlövs bibliotek. Detta kostar 2.-/sida. Vi kan också ta emot fax åt dig. Detta kostar 2.-/sida. Faxnumret hittar du här.

Kan jag scanna på biblioteket?
Ja, på Arlövs bibliotek finns en scanner. Vi scannar åt dig och e-postar det till din e-postadress. Det kostar 2.-/scannad sida.

Kan jag kopiera på biblioteket?
Ja, du kan kopiera på båda biblioteken i svart/vitt. De fem första sidorna är gratis, därefter kostar det 2.-/A4-sida, samt 3.-/A3-sida.

Kan jag betala med kort på biblioteket?
Ja, du kan betala med kort på båda biblioteken, om det gäller summor över 10 kronor. Dessa kort kan man betala med: MasterCard, Visa, American Express, Maestro, V Pay, Visa Electron, JCB, Diners Club, China Union Pay, Discover. Du kan även göra betalningar med Apple, Samsung och Google Pay.

Du kan även betala med Swish, om det gäller summor över 10 kronor.

Var är toaletten?
På Arlövs bibliotek finns det två vanliga toaletter och en handikapptoalett med skötbord vid fönstren i tidningsrummet längst ner från entrén. Det finns även en toalett vid bilderböckerna på barnavdelningen.
På Åkarps bibliotek finns det en handikappanpassad toalett med skötbord vid kapprummet.

Var parkerar jag?
I Arlöv finns en handikappsparkering vid bibliotekets slut på Lommavägen. Den är gratis. Betalparkering finns bakom biblioteket vid sockerbruket, och du når den via Lundavägen.
I Åkarp kan du parkera precis utanför biblioteket i 1 timme mellan kl 16.00-19.00 med p-skiva. En handikappanpassad parkering finns närmast bibliotekets entré. Andra tider finns parkering cirka 100 meter bort.